Oorsprong van NLP

NLP is begin jaren zeventig – bij gebrek aan een beter woord – ontworpen door Richard Bandler, een mathematicus, en John Grinder, professor in de Linguïstiek. Ook Frank Pucelik, die samen met Bandler de Gestallt-groepen leidde, was bij de start van NLP betrokken. Hij heeft veel van het eerste en arbeidsintensive onderzoekswerk gedaan. Ontworpen is niet helemaal het goede woord omdat de drie heren feitelijk alleen heel zuiver waarnamen hoe mensen communiceren en dat ook vastlegden in modellen.

Succes is resultaat behalen

Bandler en Grinder waren onder andere nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag waarom sommige therapeuten in korte tijd succes konden boeken. Hun observaties van succesvolle therapeuten zoals Milton H. Erickson, Virginia Satir en Fritz Perls brachten veel te weeg. Ook al namen deze drie vooraanstaande therapeuten heel verschillende standpunten in ten aanzien van hun begeleiding van mensen, toch ontdekten Bandler en Grinder een aantal opvallende overeenkomsten in hun manier van communiceren. Deze overeenkomst vormden de basis voor hun studie van het universele functioneren van de mens. Die nieuwsgierigheid en interesse van de grondleggers in andere zienswijzen zijn altijd een belangrijke component gebleven van NLP.

Revolutionair communicatiemodel

Bandler en Grinder kwamen door hun observaties tot een formulering van een revolutionair nieuw model van communicatie waarvan zij nooit vermoed hadden dat het internationale bekendheid zou verwerven. NLP werd al snel een vorm van communicatie die zich door zijn toekomst- en hulpbrongerichte blik ook snel wereldwijd succes boekte in het bedrijfsleven.

Verschillende stromingen

Door het snelle succes van NLP, zijn verschillende stromingen ontstaan die vaak een heel andere stijl hanteren. Bij je keuze voor een NLP-opleiding is het dan ook van belang je bewust te zijn van je eigen doelstelling en je te informeren over de stijl van NLP die getraind wordt. Onze stijl is integratief waarbij wij in onze opleidingen verschillende stijlen van NLP geïntegreerd aanbieden. Hiervoor maken wij gebruik van modellen, materialen en inzichten van Richard Bandler, John Grinder, Lesley Cameron, Robert Dilts, Judith DeLozier, Robert McDonald, Steve & Connirae Andreas en last but not least, the grand old lady of NLP, Anné Linden.