NLP en communicatie

NLP kan door iedereen gevolgd worden. Zakelijk of persoonlijk, uit interesse of als ontwikkelinstrument. Wat ook je reden is om NLP te doen, het centrale thema is communicatie.

Communicatie

NLP is eerst en vooral een model dat groot verschil kan maken in je communicatie. Communicatie is een verzamelnaam voor alle mogelijkheden om met jezelf, een ander en de wereld in contact te komen. Je gebruikt daarvoor taal, geluid, aanraking, beweging et cetera. Je kent het vast wel dat je verkeerd werd begrepen terwijl je toch echt dacht dat je duidelijk was geweest. Soms zelfs zo dat je kunt schrikken van de reactie van de ander. Je zag het echt niet aankomen.

Feedback

Wanneer je communiceert, breng je verbaal en non-verbaal een boodschap over. Meestal met de intentie een ander in beweging te zetten, te motiveren of juist met bepaald gedrag te laten stoppen. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat je kind de weg oversteekt of hoopt dat een collega enthousiast aan een nieuwe klus begint. De reacties van die ander geven feedback op de kwaliteit van jouw boodschap.

Elegante communicatie

Je communicatie is elegant als je in staat bent om aan te sluiten op wat een ander nodig heeft. Dat wil overigens niet zeggen dat je dan perfect communiceert. Dat kan helemaal niet. Dan zou je een glazen bol moeten hebben om in te kunnen voorspellen wat een ander nodig heeft of hoe de toekomst eruit zal zien. Wanneer je elegant communiceert, kijk je goed naar de ander. Je bent je bewust van je eigen communicatievormen, je neemt waar hoe de ander dat ontvangt en je past je aan naar gelang dat nodig is voor jullie beiden. Dat alles met behoud van je eigenheid en terwijl je ook je eigen doelen in het oog houdt.

Congruent en stevig

Elegante communicatie vereist dan ook veel bewustzijn van hoe je overkomt bij anderen en simpelweg ook kennis van hoe mensen in psychologische zin functioneren. Dat is precies waar NLP over gaat; over de vorm van communicatie. Je ontdekt hoe je congruent en stevig aanwezig kunt zijn in de dingen die je onderneemt. Het maakt niet uit waar je NLP voor inzet. Dat kan in iedere situatie en overal. Je kunt NLP zakelijk inzetten, maar bijvoorbeeld ook in de sport, op school, thuis of welke omgeving dan ook. We dagen je uit om alles dat je leert over de vorm van communicatie echt toe te passen in jouw dagelijks leven.